Korzeniowe

Burak ćwikłowy

SPRAWDŹ KOLOR

supermoce: błonnik, betaina, kwas foliowy

Buraki pieczone w skórkach i zawinięte w folię są dużo słodsze i lepiej zachowują kolor. Zawierają frakcję błonnika, która likwiduje zaparcia. Posiadają także właściwości przeciwutleniające, bakteriostatyczne oraz dzięki betainie pełnią ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Zawarty w burakach kwas foliowy zapobiega anemii.

Marchew

SPRAWDŹ KOLOR

supermoce: beta-karoten (prowitamina A), potas, wapń, magnez, witamina C

Marchew udrażnia naczynia krwionośne, reguluje pracę żołądka, usprawnia pracę wątroby, a także wyostrza wzrok. Obecnie istnieje ok. 100 odmian tego warzywa, dlatego na rynku można spotkać się z marchwią białą, żółtą, czerwoną lub ciemnofioletową. Im bardziej intensywny jej kolor, tym więcej zawiera beta-karotenu.

Pietruszka korzeniowa

SPRAWDŹ KOLOR

supermoce: prowitamin A , witaminy C, PP, K1, wapń, magnez, potasu

Pietruszka uważana jest za roślinę leczniczą, polecaną w przypadku ostrych i przewlekłych zapaleń pęcherza moczowego i dróg moczowych. Ma dobry wpływ na pracę układu trawiennego, uszczelnia naczynia krwionośne, pomaga leczyć anemię, choroby wątroby i woreczka żółciowego. Dodatkowo żucie liści pietruszki likwiduje przykry zapach z ust.

Pasternak

SPRAWDŹ KOLOR

supermoce: wit. C, błonnik, związki kumarynowe, potas, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy)

Ma niespotykany smak, gdyż łączy w sobie cechy pietruszki i marchewki, również i z wyglądu. Korzeń ten jest mięsisty i ma słodkawy smak. Podobnie jak pietruszka, zawiera dużo wit. C i błonnika. Można go zapiekać, dusić ze śmietaną, a także dodawać do surówek. Pasternak zawiera rzadkie, ale cenne związki kumarynowe poprawiające trawienie. Ma działanie moczopędne, przeciwzapalne i rozkurczające. Pasternak to także bogate źródło potasu i witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego.

Seler korzeniowy

SPRAWDŹ KOLOR

supermoce: fosfor, potas, wapń, cynk, magnez, żelazo

Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych. Dodatkowo zawiera dużo wapnia, potasu i cynku, a także magnez. Ułatwia trawienie i likwiduje zaparcia wynikające ze złych przyzwyczajeń żywieniowych. Odtruwa także organizm, pomaga trawić tłuszcze, działa moczopędnie, polepszając pracę nerek i serca oraz korzystnie wpływa na układ nerwowy.

Zobacz wszystkie