fbpx

Owoce jagodowe

Aronia

supermoce: błonnik pokarmowy, pektyny, potas fosfor, magnez i witaminy C , A, E i witaminy z grupy B

Aronia zawiera znaczne ilości błonnika i pektyn ułatwiających pracę układu pokarmowego i usuwających z organizmu szkodliwe metale ciężkie (np. ołów) oraz toksyny. Jedzenie tych owoców wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca, ponieważ ogranicza zwiększanie się we krwi poziomu tzw. złego cholesterolu (LDL).

Poziomki

supermoce: wit. C, pektyny

Poziomki, tak jak truskawki wpływają na poprawę przemiany materii, a także zapobiegają chorobom nerek, serca i układu krwionośnego. Dodatkowo mają działanie przeciwzapalne, moczopędne, wzmacniające, napotne i oczyszczające. Warto więc pamiętać o nich, chcąc przynieść ulgę organizmowi w niektórych schorzeniach zatrzymaniu wody w organizmie przez HTZ (hormonalną terapię zastępczą) lub po prostu poprawić jego kondycję.

Maliny

supermoce: wit. C, wit z grupy B, wit.E, magnez, wapń, żelazo, potas

Owoce te występują w dwóch odmianach kolorystycznych – czerwonej i żółtej. Żółte są większe, ale mniej aromatyczne i uboższe w składniki odżywcze od czerwonych. Maliny zwiększają naszą odporność i chronią przed infekcjami, a także łagodzą biegunki i niestrawność. Mają działanie moczopędne (odwadniające). Sprzyjają utrzymaniu zdrowej skóry, kości i zębów.

Borówka amerykańska

supermoce: antyoksydanty, wit. C, magnez, potas i wapń

Owoce borówki bogate są w kluczowe witaminy i składniki mineralne, a dodatkowo zawierają wit. E, mangan i magnez oraz związki, które niszczą zły cholesterol (LDL), a także antyoksydanty wyłapujące wolne rodniki. Jedzenie surowych owoców borówki wpływa na zmniejszenie ryzyka zapadnięcia na choroby cywilizacyjne, arteriosklerozę czy nowotwory. Dzięki drobnym pesteczkom regulują także procesy trawienia.

Truskawki

supermoce: wit. C, błonnik pokarmowy, potas, magnez, woda

Posiadają praktycznie wszystkie ważne mikroelementy, a dodatkowo wspaniałe wartości odżywcze i kosmetyczne. Owoce te są bardzo bogate w wit. C, zawierają dużo błonnika, działają odkwaszająco, krwiotwórczo oraz wzmacniająco. Poleca się je chorym na wątrobę, nerki, reumatyzm. Ze względu na dużą zawartość wody dostarczają mało kalorii i działają nawadniająco.

Porzeczki

supermoce: witaminy: C, A, pektyny, potas, sód, żelazo (czarne porzeczki)

Największą wartość odżywczą mają porzeczki czarne – mogą posiadać w 100 g owoców nawet do 400 mg wit. C. Dobrze gaszą pragnienie, a dzięki pektynom regulują przemianę materii. Dodatkowo działają przeciwzapalnie, hamują rozwój bakterii, zapobiegają przeziębieniom, wspomagają leczenie zatruć pokarmowych, regenerują naczynia włosowate oraz chronią serce.

Jagoda

supermoce: antyutleniacze, flawonoidy, antocjany, witamina A

Te małe owoce bogate są w antyutleniacze. Wzmacniają one odporność organizmu, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się oraz chronią przed chorobami nowotworowymi. Świeże owoce czy też przetworzone (sok, konfitura) działają lekko przeczyszczająco, natomiast suszone leczą biegunkę. Jagody cenne są dla diabetyków, gdyż obniżają poziom cukru we krwi.

Żurawina

supermoce: wit. C, mangan i magnez, potas

Spożywanie owoców żurawiny działa antybakteryjnie, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby naczyń krwionośnych, jamy ustnej i przyzębia, a także przeciwdziała chorobom grzybiczym. Dzięki zawartej w niej wit. C wpływa na podnoszenie odporności organizmu poprzez pobudzanie do działania systemu immunologicznego.

Agrest

supermoce: magnez, wapń, pektyny

Agrest pozytywnie wpływa na wzrost kości i zębów, dzięki dużej zawartości magnezu i wapnia. Reguluje procesy trawienia, a decyduje o tym jego twarda skórka i liczne pestki. Dzięki dużej ilości pektyn usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Nie należy spożywać niedojrzałego agrestu – może on spowodować poważne zatrucie!

Winogrona

supermoce: wit. C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo

Znajdujący się w skórce winogron organiczny związek chemiczny ma niezwykle korzystny wpływ na nasz organizm: warunkuje prawidłowe funkcjonowanie mięśnia sercowego, zapobiega wystąpieniu raka piersi i płuc, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera oraz opóźnia proces starzenia się. Regularne spożywanie winogron może zapobiec także wystąpieniu jaskry oraz chroni przed szkodliwym wpływem drobnoustrojów.

Zobacz wszystkie