Owoce ziarnkowe

Gruszka

SPRAWDŹ KOLOR

supermoce: witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP, potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, kwasy owocowe (kwas jabłkowy, kwas cytrynowy), błonnik i pektyny

Substancje obecne w gruszce warunkują zdrowie układu krążeniowego i redukują ryzyko zachorowania na jaskrę. Miękkie, dojrzałe gruszki pobudzają trawienie i zapobiegają zaparciom. Twarde, cierpkie i mało soczyste zawierają dużo garbników i są zalecane w trakcie biegunek. Ich spożywanie poprawia koncentrację oraz funkcjonowanie tarczycy.

Jabłko

SPRAWDŹ KOLOR

supermoce: wit.C, witaminy z grupy B wit. A i Retinol, K, β-Karoten, błonnik, kwercetyna i pektyny

Jabłka dzięki dużej zawartości pektyn regulują perystaltykę jelit, przeciwdziałając zaparciom, zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a dzięki temu skutecznie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem.

Zobacz wszystkie