Rzepowate
Rzodkiew i rzodkiewka
supermoce: siarka, witamina C, magnez, żelazo
Charakterystyczny smak warzywa – olejek goryczkowy – zawiera siarkę i działa pobudzająco na układ trawienny oraz zwiększa apetyt. Równocześnie obniża nadmiar kwasów w żołądku, zapobiegając niestrawności i łagodzi zgagę. Rzodkiewka pobudza wydzielanie żółci, działa bakteriobójczo oraz polecana jest osobom borykającym się z niedokrwistością.
Rzepa

supermoce: fitoncydy, sód, potas, wapń
Czarna rzepa zwiększa wydzielanie soków trawiennych oraz działa przeciwbakteryjnie w przewodzie pokarmowym. Pomaga uporać się z kaszlem, przy zapaleniu górnych dróg oddechowych, kamicy moczowej i niedokrwistości. Rzepa zawiera też fitoncydy, czyli substancje podobne do antybiotyków, które hamują rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych.