Warzywa wieloletnie

Chrzan

SPRAWDŹ KOLOR

supermoce: wit. C, związki siarki, kwas foliowy, magnez i wapń

Bogaty jest przede wszystkim w wit. C, której jest więcej niż w cytrynach czy pomarańczach. Posiada właściwości rozgrzewające, odkażające i przeciwbólowe. Związki zawarte w chrzanie działają pobudzająco na serce, a jednocześnie obniżają ciśnienie krwi. Wykazują działanie przeciwreumatyczne, moczopędne, napotne, odtruwające, a przede wszystkim wspomagają trawienie poprzez zwiększenie wydzielania soków żołądkowych.

Szczaw

SPRAWDŹ KOLOR

supermoce: beta-karoten, rutyna

Należy do warzyw bogatych w beta-karoten, który jest silnym przeciwutleniaczem. Niszczy wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia się organizmu, a także nadaje ładny odcień skórze. Warto pamiętać, że do jego wchłaniania potrzebny jest chociaż mały dodatek tłuszczu. Zawiera także rutynę, która uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne.

Rabarbar

SPRAWDŹ KOLOR

supermoce: witaminy: C, E, A, wapń, żelazo, magnez

Rabarbar cenimy głównie za kwaskowaty smak, który świetnie komponuje się zwłaszcza ze słodkimi deserami. Zawiera kwas szczawiowy, który nadaje mu silnie kwaśny posmak. Nie powinni go jeść dzieci, ludzie chorzy na dnę moczanowa i niewydolność nerek. Jest także przeciwwskazany w kamicy nerkowej i artretyzmie.

Zobacz wszystkie