Szarlotka z kajmakiem w jesiennej krateczce

Przepis Joanna Brodzickiej – autorki bloga Wkawiarence.pl, Ambasadorki kampanii „Jedz owoce i warzywa””

szarlotka z kajmakiem i jabłkami - proste i szybkie apple pie

O ile szarlotkę uwielbiam o każdej porze roku, to krateczka kojarzy mi się z jesienią. Tak jakby apple pie ubrało sukienkę, obsypało się czerwono-złotymi liśćmi i wskoczyło pod kocyk. Krateczka na szarlotce kojarzy się z kubkiem herbaty z miodem i z plastrem cytryny. Szarlotka jest jednocześnie ciastem, który lubią chyba wszyscy, a zwłaszcza dzieci. Błyskawiczna do zrobienia, elegancka i pyszna! Życzę smacznego ciasta w towarzystwie rodziny i kubka pachnącej herbaty malinowej z miodem. Kwintesencja jesieni.

Składniki:

  • 1/2 kostki masła
  • 1 kg jabłek
  • 200 g kajmaku
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 jajka
  • cynamon

Pokrojone w kostkę masło zagniatamy z mąką, 1 jajkiem i łyżką śmietany na lekko klejące ciasto, które wkładamy w folii lub silikonowej desce do lodówki na 20 min. Jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach. Foremkę smarujemy masłem. Nastawiamy piekarnik na 180 st. Wyjmujemy ciasto z lodówki i 2/3 rozwałkujemy i wykładamy do foremki. Smarujemy ciasto w foremce kajmakiem, wykładamy jabłkami i oprószamy cynamonem. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy na paseczki, którymi przykrywamy szarlotkę. Drugie jajko rozbijamy, roztrzepujemy widelcem i pędzelkiem smarujemy ciasto. Wstawiamy do piekarnika na ok. 50 min. Ciasto można po tym czasie zostawić przy uchylonym piekarniku na kolejne 10 min.

#

Powrót do pozostałych przepisów