Składniki:
Ciasto:
- 230 g mąki orkiszowej razowej
- 60 g cukru pudru
- 150 g masła
- szczypta soli
Owoce:
- 500g owoców jagodowych (np. maliny, jeżyny, jagody). Jeżeli były mrożone, odcedź je przed pieczeniem.
- 6 łyżek miodu lub dowolnego słodkiego syropu (np. malinowego, truskawkowego, żurawinowego, wiśniowego)
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Wymieszaj składniki na ciasto i odłóż do lodówki na pół godziny. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkuj i wyłóż na blachę do tarty, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 5-7 minut w temp 180 stopni C. Owoce wymieszaj z syropem i mąką ziemniaczaną. Następnie masę owocową przełóż na podpieczony spód tarty, resztę ciasta rozwałkuj i połóż na owoce do dekoracji (możesz zrobić kratkę lub inny wzór). Tartę włóż do piekarnika i piecz ciasto do czasu, aż delikatnie zbrązowieje (około 15 minut).