Tarta z owocami letnimi

utworzone przez

Składniki:

Ciasto:

  • 230 g mąki orkiszowej razowej
  • 60 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • szczypta soli

Owoce:

  • 500g owoców jagodowych (np. maliny, jeżyny, jagody). Jeżeli były mrożone, odcedź je przed pieczeniem.
  • 6 łyżek miodu lub dowolnego słodkiego syropu (np. malinowego, truskawkowego, żurawinowego, wiśniowego)
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Wymieszaj składniki na ciasto i odłóż do lodówki na pół godziny. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkuj i wyłóż na blachę do tarty, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 5-7 minut w temp 180 stopni C. Owoce wymieszaj z syropem i mąką ziemniaczaną. Następnie masę owocową przełóż na podpieczony spód tarty, resztę ciasta rozwałkuj i połóż na owoce do dekoracji (możesz zrobić kratkę lub inny wzór). Tartę włóż do piekarnika i piecz ciasto do czasu, aż delikatnie zbrązowieje (około 15 minut).