Trzy galaretki warzywno – owocowe

utworzone przez

Składniki:

  • świeżo wyciśnięte soki warzywne
  • łyżeczki agaru
  • szklanka wody

Wyciśnij sok nr 1:

  • 1⁄2 kalafiora
  • 1 cukinia
  • 1 jabłko

Wyciśnij sok nr 2:

  • 1 burak
  • 1 jabłko

Wyciśnij sok nr 3:

  • 2 garści liści szpinaku
  • 1 jabłko

Sposób przygotowania:

Do garnuszka wlej szklankę̨ wody i wsyp agar, mieszając doprowadź́ do wrzenia. 1⁄4 roztworu agaru wlej do pierwszego soku, wymieszaj i natychmiast przelej do naczynia docelowego. Gdy pierwsza warstwa zastygnie, dodaj 1⁄4 gorącego roztworu agarowego do kolejnego soku. Czynność́ powtarzaj do zrobienia wszystkich galaretek.
Galaretki z agaru mają płynną konsystencję po podgrzaniu, gdy stygną̨ – tężeją̨. Proponuję rozpuszczenie ich w wodzie, zagotowanie i dolewanie do świeżych soków, aby nie tracić́ ich wartości podczas podgrzewania soków.

Agar-agar to żelująca substancja pochodząca z krasnorostów (wodorostów) rosnących u wybrzeży Japonii. Nie bój się̨ jej rybiego zapachu – znika on po przygotowaniu potrawy. Agar-agar bez problemu dostać́ można w sklepach z tzw. zdrową żywnością̨.