Składniki:
- świeżo wyciśnięte soki warzywne
- łyżeczki agaru
- szklanka wody
Wyciśnij sok nr 1:
- 1⁄2 kalafiora
- 1 cukinia
- 1 jabłko
Wyciśnij sok nr 2:
- 1 burak
- 1 jabłko
Wyciśnij sok nr 3:
- 2 garści liści szpinaku
- 1 jabłko
Sposób przygotowania:
Do garnuszka wlej szklankę̨ wody i wsyp agar, mieszając doprowadź́ do wrzenia. 1⁄4 roztworu agaru wlej do pierwszego soku, wymieszaj i natychmiast przelej do naczynia docelowego. Gdy pierwsza warstwa zastygnie, dodaj 1⁄4 gorącego roztworu agarowego do kolejnego soku. Czynność́ powtarzaj do zrobienia wszystkich galaretek.
Galaretki z agaru mają płynną konsystencję po podgrzaniu, gdy stygną̨ – tężeją̨. Proponuję rozpuszczenie ich w wodzie, zagotowanie i dolewanie do świeżych soków, aby nie tracić́ ich wartości podczas podgrzewania soków.
Agar-agar to żelująca substancja pochodząca z krasnorostów (wodorostów) rosnących u wybrzeży Japonii. Nie bój się̨ jej rybiego zapachu – znika on po przygotowaniu potrawy. Agar-agar bez problemu dostać́ można w sklepach z tzw. zdrową żywnością̨.