Placuszki z marchewki, cukinii i buraka to doskonała i szybka alternatywa dla popularnych placków ziemniaczanych. Przygotowuje się je bardzo podobnie, ale smakują zupełnie inaczej. Dzieci zajadają się i prześcigają w typowaniu, który placuszek smakuje im najbardziej. Stąd też pomysł na smażenie trzech smaków jednocześnie i w ten sam sposób – podawanie na talerzu.
Placuszki warzywne to dobry pomysł na obiad, kiedy mamy wrażenie, że nic nie mamy w lodówce. Tak niewiele potrzeba – zaledwie trzy warzywa, aby przygotować naprawdę ciekawy obiad. Placuszki warzywne doskonale smakują z serkiem naturalnym lub ziołowym, gęstym jogurtem naturalnym typu skyr, a dodatkowo np. z natką pietruszki lub świeżą bazylią.
Placuszki z marchewki
- 1 lub 2 marchewki
- 1 jajko
- mąka – około 2 łyżki
- bułka tarta – 1 łyżka
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki sody
- szczypta słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżka oleju
Składniki łączymy na masę o średniej gęstości. Smażymy na oleju. Możemy odsączyć gotowy placuszek na ręczniku papierowym.
Placuszki z cukinii
- 1 cukinia średniej wielkości
- 1 jajko
- mąka – około 2 łyżki
- natka z pietruszki
- szczypta soli i pieprzu
- 1/3 łyżeczki sody
- 1 łyżka oleju
Składniki łączymy na masę o średniej gęstości. Smażymy na oleju. Możemy odsączyć gotowy placuszek na ręczniku papierowym.
Placuszki z buraczka
- 1 lub 2 buraczki
- 1 jajko
- mąka – około 2 łyżki
- 1/3 łyżeczki sody
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka oleju
Składniki łączymy na masę o średniej gęstości. Smażymy na oleju. Możemy odsączyć gotowy placuszek na ręczniku papierowym.