Warzywne placuszki obiadowe z marchewki, cukinii i buraczka

Przepis Joanna Brodzickiej – autorki bloga Wkawiarence.pl, Ambasadorki kampanii „Jedz owoce i warzywa””

Placuszki z marchewki, cukinii i buraka to doskonała i szybka alternatywa dla popularnych placków ziemniaczanych. Przygotowuje się je bardzo podobnie, ale smakują zupełnie inaczej. Dzieci zajadają się i prześcigają w typowaniu, który placuszek smakuje im najbardziej. Stąd też pomysł na smażenie trzech smaków jednocześnie i w ten sam sposób – podawanie na talerzu.

Placuszki warzywne to dobry pomysł na obiad, kiedy mamy wrażenie, że nic nie mamy w lodówce. Tak niewiele potrzeba – zaledwie trzy warzywa, aby przygotować naprawdę ciekawy obiad. Placuszki warzywne doskonale smakują z serkiem naturalnym lub ziołowym, gęstym jogurtem naturalnym typu skyr, a dodatkowo np. z natką pietruszki lub świeżą bazylią.

Placuszki z marchewki

  • 1 lub 2 marchewki
  • 1 jajko
  • mąka – około 2 łyżki
  • bułka tarta – 1 łyżka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki sody
  • szczypta słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżka oleju

Składniki łączymy na masę o średniej gęstości. Smażymy na oleju. Możemy odsączyć gotowy placuszek na ręczniku papierowym.

Placuszki z cukinii

  • 1 cukinia średniej wielkości
  • 1 jajko
  • mąka – około 2 łyżki
  • natka z pietruszki
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1 łyżka oleju

Składniki łączymy na masę o średniej gęstości. Smażymy na oleju. Możemy odsączyć gotowy placuszek na ręczniku papierowym.

Placuszki z buraczka

  • 1 lub 2 buraczki
  • 1 jajko
  • mąka – około 2 łyżki
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka oleju

Składniki łączymy na masę o średniej gęstości. Smażymy na oleju. Możemy odsączyć gotowy placuszek na ręczniku papierowym.

#

Powrót do pozostałych przepisów