Wytrawne muffiny dyniowo-marchewkowe

Przepis Joanna Brodzickiej – autorki bloga Wkawiarence.pl, Ambasadorki kampanii „Jedz owoce i warzywa””

Chyba większość z nas uwielbia muffinki. Jednak czy zawsze muszą być na słodko? Zaproponuję muffiny wytrawne, które świetnie mogą zastąpić pierwsze lub drugie śniadanie, a nawet deser. Co więcej, w swoim składzie mają tylko minimalną ilość cukru, a przygotowujemy je z bardzo zdrowych, jesiennych składników: dyni i marchewki. Przygotowanie muffin jest banalnie proste, więc można do ich przygotowania zaprosić dzieci, które będą miały frajdę podczas łączenia składników i nakładania do foremek.

Składniki:

  • 2 kopiate łyżki musu z dyni
  • 1 starta marchewka (niewielka)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka nasion słonecznika
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka oregano, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki (wędzonej), 4 łyżeczki cukru

W jednej misce łączymy suche składniki, w drugiej misce – mokre. Następnie łączymy całość. Przelewamy otrzymaną masę do foremek. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. i pieczemy muffinki ok. 35 min.

Muffiny świetnie smakują z zielonymi oliwkami lub suszonymi pomidorami ze słoiczka z zalewy. Można je dodać do pieczenia, ja jednak preferuję jako dodatek. Można je również przekroić na pół i posmarować serkiem naturalnym lub ziołowym.

#

Powrót do pozostałych przepisów