Zamiast kokilek można użyć naczynia żaroodpornego.
Poproś dorosłych o pomoc przy obsłudze piekarnika.
Składniki:
Masa serowa:
- 4 ugotowane ziemniaki
- cukinia pokrojona w plasterki (można ją lekko poddusić na patelni, aby zmiękła)
- 2 cebule pokrojone w plasterki i lekko zeszklone
- 1 pokrojony w plasterki i zeszklony por
- kilka łyżek kukurydzy
- kabanos pokrojony w plasterki (opcjonalne)
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 50 g tartego sera
- sól i pieprz
- opcjonalnie 1 jajko
Sposób przygotowania:
Ziemniaki pokrój w plasterki, rozłóż je na dnie naczynek. Następnie układaj warstwami plasterki cukinii, cebulę, pora, kukurydzę, kabanosa. Jogurt wymieszaj z tartym serem i ewentualnie z jajkiem, dodaj sól i pieprz. Wstaw do piekarnika na 20-30 minut i zapiekaj w temperaturze 180 stopni C. Początkowo można zapiekać pod przykryciem, a na koniec zapiekanki odkryć, aby zarumieniły się z góry.