fbpx

Zapiekanka w kokilkach

utworzone przez

Zamiast kokilek można użyć naczynia żaroodpornego.

Poproś dorosłych o pomoc przy obsłudze piekarnika.

Składniki:

Masa serowa:

  • 4 ugotowane ziemniaki
  • cukinia pokrojona w plasterki (można ją lekko poddusić na patelni, aby zmiękła)
  • 2 cebule pokrojone w plasterki i lekko zeszklone
  • 1 pokrojony w plasterki i zeszklony por
  • kilka łyżek kukurydzy
  • kabanos pokrojony w plasterki (opcjonalne)
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 50 g tartego sera
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie 1 jajko

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pokrój w plasterki, rozłóż je na dnie naczynek. Następnie układaj warstwami plasterki cukinii, cebulę, pora, kukurydzę, kabanosa. Jogurt wymieszaj z tartym serem i ewentualnie z jajkiem, dodaj sól i pieprz. Wstaw do piekarnika na 20-30 minut i zapiekaj w temperaturze 180 stopni C. Początkowo można zapiekać pod przykryciem, a na koniec zapiekanki odkryć, aby zarumieniły się z góry.