Zielone mielone ze szpinakiem

Przepis Joanny Anger i Anny Piszczek – autorek bloga Alaantkoweblw.pl
pulpety ze szpinakiem

Można nazwać je mielonymi Shreka:). Szpinak to trudne warzywo, dzieci mogą nie chcieć go jeść, dlatego te pulpety są świetnym sposobem na jego podanie. W ten sposób dostarczamy dziecku cennych przeciwutleniaczy.

Ilość sztuk: 12

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego z piersi kurczaka
  • 200 g liści świeżego szpinaku
  • 1 jajko
  • 1½ łyżki kaszy manny
  • 2 małe ząbki czosnku
  • ½ cebuli
  • szczypta soli i pieprzu
  • olej rzepakowy

Zblenduj drobno surowy szpinak. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na 1 łyżce oleju. Ostudź. Do miski przełóż mięso, cebulę, dodaj szpinak, jajko, kaszę, wciśnij czosnek wyciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Zamieszaj wszystko dokładnie, najlepiej ręką, i odstaw na co najmniej 15 minut do lodówki. Formuj w dłoniach niewielkie kotlety.
Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni i smaż kotlety z obu stron do zrumienienia na niewielkim ogniu pod przykryciem. Możesz je również tak samo udusić w niewielkiej ilości wody lub upiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. z termoobiegiem przez 30 minut (uformuj, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrop je olejem).

#

Powrót do strony z przepisami Joanny Anger i Anny Piszczek