Zimowa rozgrzewająca zupa-krem na bazie pieczarek i czosnku

Autorka: Joanna Brodzicka – autorka bloga Wkawiarence.pl, ambasadorka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”
Zimowa rozgrzewająca zupa-krem na bazie pieczarek i czosnku

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 średnich pieczarek
  • pół cebuli
  • biała część pora
  • 3 ziemniaki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka w proszku
  • kilka kropel przyprawy maggi

W rondelku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone w kostkę składniki oraz ząbki czosnku przepuszczone przez praskę. Mieszamy całość i czekamy, aż wszystkie warzywa zmiękną. Następnie dolewamy 3 szklanki wody oraz przyprawy i gotujmy pod przykryciem 10-15 minut. Całość blendujemy na gładki krem. Zimową, rozgrzewającą zupę podajemy z grzankami i opcjonalnie zieloną pietruszką.

#

Powrót do strony z przepisami Joanny Brodzickiej