Składniki:
- 1 dynia Hokkaido
- 1 cebula
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1 gruszka
- 1⁄2 szklanki wody
- 1⁄2 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1⁄2 łyżeczki curry
- 1 szczypta soli
- olej z pestek dyni, prażone pestki słonecznika lub dyni, siekana kolendra
Sposób przygotowania:
Soczewicę zalej wodą i odstaw. W tym czasie do garnka wlej oliwę̨, pokrojony na 3 części ząbek czosnku, a następnie obierz i pokrój cebulę. Z oliwy wyjmij czosnek, zamiast jego dodaj cebulę i posyp szczyptą soli.
Dynię przekrój na ćwiartki, łyżką̨ usuń́ z jej wnętrza pestki i pokrój miąższ w grubą kostkę̨. Dodaj do cebuli i chwilę przesmażaj, a następnie zalej sokiem jabłkowym, dodaj pokrojoną i obraną gruszkę, ewentualnie zalej wodą, aby ją w całości pokryła i przykryj. Gotuj przez około 20 minut. Przepłucz soczewicę, zalej wrzątkiem i dalej gotuj bez pokrywki (wtedy ulatniają̨ się̨ tzw. substancje antyodżywcze). Po ok. 10 minutach zmień́ wodę̨ na świeżą̨. Gdy dynia i soczewica będą̨ miękkie zmiksuj je, dopraw przyprawą curry i ostrą papryką. Na talerzu posyp siekaną kolendrą, polej olejem z pestek dyni i posyp prażonymi pestkami słonecznika lub dyni.