Zupa krem z białych warzyw z indykiem

Przepis Magdaleny Ciężkowskiej – autorki bloga dziecizdrowoodzywione.pl

Składniki

  • Kalafior – 300-400 g (różyczki z 1 sztuki)
  • Seler – połówka lub 1 mały (ok. 120-150 g)
  • Pietruszka korzeń – 2 sztuki (ok. 90 g)
  • Ziemniaki – 4 sztuki (ok. 350-400 g)
  • Pierś indyka lub królik – ok. 200 g lub zamiennie ugotowana biała fasola – 1 szklanka
  • Gorąca woda – 4 szklanki (1 l)
  • Zioła prowansalskie (pół łyżeczki)
  • Śmietanka 30% – ok. pół szklanki (ok. 120 ml)
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki do posypania
  • Opcjonalnie: śmietanka 30% – pół szklanki (120 ml)

Przygotowanie

Kalafiora podziel na małe różyczki. Seler, pietruszkę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i przez chwilę podsmaż przygotowane warzywa. Zalej gorącą wodą w ilości przykrywającej warzywa (ok. 1 l) i gotuj pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (ok. 20 minut), a następnie zblenduj na gładki krem. Pokrojone w kostkę mięso indyka wrzuć do gotującej się zupy-krem i gotuj ok. 10 minut. Dodaj pieprz, sól i zioła oraz opcjonalnie śmietankę. Posyp natką pietruszki.

Wskazówka: zamiast śmietanki możesz dodać 2-3 łyżki masła 82% lub masła klarowanego.

#

Powrót do strony z przepisami Magdaleny Ciężkowskiej