Liściaste

Szpinak

SPRAWDŹ KOLOR

supermoce: żelazo, wit.C, luteina, beta-karoten

Szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw. Znajdują się w nim dwa silnie działające przeciwutleniacze – luteina i beta-karoten, które zapobiegają nowotworom. Szpinak jest źródłem magnezu, dlatego zdecydowanie obniża podatność na stres, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego oraz wykazuje właściwości uspokajające. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy.

Cykoria

SPRAWDŹ KOLOR

supermoce: wit. A, wit. C, kwas foliowy, mangan, błonnik

Zawiera witaminę A, która pozytywnie wpływa na koloryt i zdrowie skóry. Średniej wielkości główka (ok. 150 gramów) zawiera tylko 30 kcal., oraz zaspokaja dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu m.in. na: wit. A, wit. C, kwas foliowy, mangan oraz błonnik. Błonnik zawarty w cykorii to naturalny probiotyk, czyli substancja którą odżywiają się bakterie probiotyczne zasiedlające nasz przewód pokarmowy.

Rzeżucha ogrodowa

SPRAWDŹ KOLOR

supermoce: wit. C, wit. z grupy B, beta-karoten, kwas foliowy, siarka, potas, magnez 

Jedzenie rzeżuchy zalecane jest osobom cierpiącym na cukrzycę, anemię, dolegliwości tarczycy, chorobę wieńcową, reumatyzm, a także mającym kłopoty z krążeniem, problemami skórnymi i paznokciami. Rzeżucha ma właściwości oczyszczające organizm, poprawia apetyt i wspomaga trawienie. Codzienna porcja rzeżuchy wkomponowana do sałatek i kanapek dodaje sił witalnych.

Sałata siewna (masłowa)

SPRAWDŹ KOLOR

supermoce: prowitamina A, witaminy: z grupy B, C, K, E, PP

Zawartość cennych składników odżywczych sprawia, że warto ją jeść w okresie wzmożonego wysiłku intelektualnego, gdyż usprawnia pracę układu nerwowego, a dodatkowo dzięki obecności przeciwutleniaczy, przeciwdziała procesom starzenia. Jest niskokaloryczna, ale sycąca, dlatego sprawdza się w dietach odchudzających.

Botwina

SPRAWDŹ KOLOR

supermoce: błonnik, kwas foliowy, witamina A i C oraz magnez

Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Zawierają wiele składników odżywczych oraz są cennym źródłem błonnika, przez co usprawniają i regulują pracę jelit. Ponadto zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych i oczyszczają organizm. Dodaje się je do zup, sałatek lub potraw duszonych.

Seler naciowy

SPRAWDŹ KOLOR

supermoce: wit.C, wit. z grupy B, kwas foliowy, wit. PP

Seler naciowy ma dwukrotnie więcej wit. C niż cytrusy. Zawiera on także wszystkie witaminy z grupy B łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Seler oczyszcza organizm z toksyn zawartych m.in. w pożywieniu. Pobudza przemianę materii oraz może przynieść ulgę obolałym stawom.

Rukola

SPRAWDŹ KOLOR

supermoce: wit. C, olejki eteryczne, magnez, potas, żelazo, mangan

Zwana też rokiettą siewną, o charakterystycznym smaku pieprzu, orzechów i chrzanu. Rukola jest rośliną bogatą w cenne składniki odżywcze, zawiera w sobie spore ilości wit. C, a także dobroczynne olejki eteryczne. W medycynie jest używana do produkcji syropów na kaszel. Potężna dawka witaminy K oznacza wsparcie dla zdrowia układu kostnego. Z kolei bogactwo błonnika pokarmowego wraz z niską kalorycznością sprawia, że po spożyciu rukoli czujemy sytość, co jest bardzo korzystne dla układu pokarmowego i perystaltyki jelit.

Roszponka

SPRAWDŹ KOLOR

supermoce: wit. C, żelazo, magnez, fosfor, potas

Sałata o małych zaokrąglonych listkach, które są bogatym źródłem wit. C (której jest dwukrotnie więcej niż w cytrynie!). Jest również bogata w żelazo, potrzebne w stanach osłabienia oraz stanowi źródło potrzebnego w stanach napięcia potasu. Roszponka działa pobudzająco na trawienie i kojąco na system nerwowy – dzięki dużej zawartości magnezu i potasu ma działanie uspokajające.

Zobacz wszystkie