Placuszki z czarnego bzu

utworzone przez

Składniki:

  • kwiaty czarnego bzu
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki (dowolne, zmieszane np. orkiszowa i z płaskurki)
  • szczypta soli
  • mleko z wodą gazowaną w proporcji 1:1 (na oko… ciasto musi być gęste by oblepiało kwiaty)
  • łyżka oleju + odrobina oleju do smażenia
  • syrop malinowy

Sposób przygotowania:

Kwiaty zanurz w wodzie i zaczekaj aż wszystkie zanieczyszczenia wypłyną na górę. W tym czasie zmieszaj składniki na ciasto (jajka, mąka, mleko z wodą i łyżkę oleju). Rozgrzej olej na patelni (na prawdę to nie musi być głębokie smażenie, wystarczy łyżka tłuszczu na patelnię). Kwiaty złap za łodyżkę i zamocz w cieście. Najlepiej w małej miseczce, żeby nie było wielkich strat ciasta rozlewającego się po brzegach naczynia. Smaż je przez chwilę z obu stron, następnie przełóż na ręcznik papierowy. Podawaj polane odrobiną syropu klonowego. Może to być również miód, ale dla mnie kompozycja aromatów syropu klonowego i kwiatów bzu jest wybitna.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.