ok. 6 porcji
Składniki
- pół cebuli lub kawałek pora – 60 g
- 1 duży ząbek czosnku – 3 g
- 1 papryka – 200 g
- kawałek pieczonej dyni (najlepiej Hokkaido) – 200 g
- fasola biała (ugotowana lub z puszki) – 240 g
- 3 duże pomidory malinowe – 600 g
- 1 łyżka oleju roślinnego – 10 g
Przyprawy:
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- bazylia świeża – 2–3 listki lub szczypta suszonej
- pieprz – szczypta
- sól – szczypta
Przygotowanie
- Dynię umyj, przekrój na pół lub na ćwiartki i usuń gniazdo nasienne. Tak przygotowaną rozłóż na papierze do pieczenia lub włóż do torebki lub rękawa do pieczenia i piecz przez godzinę w 180°C. Po ostudzeniu odetnij skórę (chyba, że korzystasz z dyni Hokkaido) i pokrój dynię w kostkę.
- Warzywa dokładnie umyj. Usuń z papryki gniazdo nasienne i pokrój ją w kostkę. Cebulę lub pora drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidory natnij lekko i sparz wrzątkiem, a następnie zdejmij skórę i również pokrój w kostkę.
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej przez chwilę cebulę (lub pora) wraz z czosnkiem.
- Następnie dodaj paprykę oraz przyprawy (poza bazylią, jeśli używasz świeżej), a po ok. 5 minutach pomidory.
- Gotuj całość jeszcze przez ok. 10–15 minut, aż potrawa zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaj dynię i fasolę (jeśli używasz fasoli z puszki odsącz ją wcześniej z zalewy). Gotowe danie posyp posiekanymi listkami bazylii.