Leczo z pieczoną dynią i fasolą

Przepis Marty Miśkiewicz – Autorki bloga Raczkujac.pl

ok. 6 porcji

Składniki

  • pół cebuli lub kawałek pora – 60 g
  • 1 duży ząbek czosnku – 3 g
  • 1 papryka – 200 g
  • kawałek pieczonej dyni (najlepiej Hokkaido) – 200 g
  • fasola biała (ugotowana lub z puszki) – 240 g
  • 3 duże pomidory malinowe – 600 g
  • 1 łyżka oleju roślinnego – 10 g

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • bazylia świeża – 2–3 listki lub szczypta suszonej
  • pieprz – szczypta
  • sól – szczypta

Przygotowanie

  1. Dynię umyj, przekrój na pół lub na ćwiartki i usuń gniazdo nasienne. Tak przygotowaną rozłóż na papierze do pieczenia lub włóż do torebki lub rękawa do pieczenia i piecz przez godzinę w 180°C. Po ostudzeniu odetnij skórę (chyba, że korzystasz z dyni Hokkaido) i pokrój dynię w kostkę.
  2. Warzywa dokładnie umyj. Usuń z papryki gniazdo nasienne i pokrój ją w kostkę. Cebulę lub pora drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidory natnij lekko i sparz wrzątkiem, a następnie zdejmij skórę i również pokrój w kostkę.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej przez chwilę cebulę (lub pora) wraz z czosnkiem.
  4. Następnie dodaj paprykę oraz przyprawy (poza bazylią, jeśli używasz świeżej), a po ok. 5 minutach pomidory.
  5. Gotuj całość jeszcze przez ok. 10–15 minut, aż potrawa zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaj dynię i fasolę (jeśli używasz fasoli z puszki odsącz ją wcześniej z zalewy). Gotowe danie posyp posiekanymi listkami bazylii.
#

Powrót do strony z przepisami Marty Miśkiewicz