Porcja: 8 faszerowanych połówek papryki
Składniki
- ok. 1/2 szklanki kaszy jaglanej (suchej) – 100 g
- 2 pomidory – 340 g
- mielone mięso wieprzowe (lub z indyka) – 400 g
- 2 łyżki oleju roślinnego – 20 g
- 2 ząbki czosnku – 4 g
- 1/2 pęczka natki pietruszki – 10 g
- 4 papryki – 800 g
- 1/2 szklanki tartego sera żółtego – 50 g (opcjonalnie)
Przyprawy:
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki bazylii lub kilka listków świeżej
- sól – szczypta
- pieprz – szczypta
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną ugotuj na wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowaną kaszę pozostaw do wystygnięcia.
- Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij skórę. Następnie pokrój je w drobną kostkę.
- Natkę pietruszki i listki bazylii opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj.
- Do miski przełóż mięso mielone, dodaj kaszę jaglaną, pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej odsącz nadmiar soku), olej, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej ręką.
- Papryki umyj, przetnij wzdłuż na połowę i usuń ze środka gniazda nasienne.
- Następnie wypełnij połówki papryk farszem mięsno-jaglanym. Faszerowane papryki przełóż następnie do naczynia żaroodpornego, posyp z wierzchu tartym serem żółtym i wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika (funkcja góra-dół). Piecz przez godzinę.