Papryka faszerowana

Przepis Marty Miśkiewicz – Autorki bloga Raczkujac.pl

Porcja: 8 faszerowanych połówek papryki

Składniki

  • ok. 1/2 szklanki kaszy jaglanej (suchej) – 100 g
  • 2 pomidory – 340 g
  • mielone mięso wieprzowe (lub z indyka) – 400 g
  • 2 łyżki oleju roślinnego – 20 g
  • 2 ząbki czosnku – 4 g
  • 1/2 pęczka natki pietruszki – 10 g
  • 4 papryki – 800 g
  • 1/2 szklanki tartego sera żółtego – 50 g (opcjonalnie)

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki bazylii lub kilka listków świeżej
  • sól – szczypta
  • pieprz – szczypta

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną ugotuj na wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowaną kaszę pozostaw do wystygnięcia.
  2. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij skórę. Następnie pokrój je w drobną kostkę.
  3. Natkę pietruszki i listki bazylii opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj.
  4. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj kaszę jaglaną, pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej odsącz nadmiar soku), olej, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej ręką.
  5. Papryki umyj, przetnij wzdłuż na połowę i usuń ze środka gniazda nasienne.
  6. Następnie wypełnij połówki papryk farszem mięsno-jaglanym. Faszerowane papryki przełóż następnie do naczynia żaroodpornego, posyp z wierzchu tartym serem żółtym i wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika (funkcja góra-dół). Piecz przez godzinę.
#

Powrót do strony z przepisami Marty Miśkiewicz