Składniki
- Por – pół sztuki (60 g)
- Rodzynki – 4 łyżki
- Kolendra mielona – 1/3 łyżeczki
- Fasola biała – 1 puszka (240 g)
- Olej nierafinowany – 4 łyżki (40 ml)
Przygotowanie
Umyj pora, obierz z zewnętrznej warstwy i posiekaj w paski. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju i rozgrzej, a następnie wrzuć pora i duś przez kilka minut, aż zmięknie. W międzyczasie posiekaj rodzynki i dodaj do pora. Kolendrę dodaj na koniec duszenia. Gdy już por będzie miękki, wyłącz ogień. Fasolę dokładnie wypłucz i wrzuć do blendera. Dodaj olej i zawartość patelni oraz szczyptę pieprzu i zmiksuj na gładką pastę. Dodaj sól do smaku. Podawaj pastę z pieczywem na zakwasie, posiekaną natką pietruszki i kiszonkami lub świeżymi sezonowymi warzywami.