Porcja: ok. 8 gofrów
Składniki
- 1 szklanka mąki owsianej – 100 g (można zamienić na inną mąkę, np. pszenną, kukurydzianą, orkiszową)
- 1/2 szklanki tartego sera żółtego – 50 g
- 2 jajka
- 1 cukinia – 300 g
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól – szczypta
- olej roślinny (do posmarowania gofrownicy)
Przygotowanie
- Cukinię dokładnie umyj, odetnij końce i zetrzyj na tarce. Odciśnij nadmiar soku, np. przy pomocy sitka.
- Do miski wbij jajka i dodaj pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszaj.
- Ciasto wylewaj porcjami na rozgrzaną gofrownicę posmarowaną odrobiną oleju (np. przy pomocy pędzelka). Piecz przez ok. 4‒5 minut, aż gofry się zarumienią.
- Podawaj z jogurtem lub serkiem naturalnym i warzywami.