Wytrawne gofry z cukinią

Przepis Marty Miśkiewicz – Autorki bloga Raczkujac.pl

Porcja: ok. 8 gofrów

Składniki

  • 1 szklanka mąki owsianej – 100 g (można zamienić na inną mąkę, np. pszenną, kukurydzianą, orkiszową)
  • 1/2 szklanki tartego sera żółtego – 50 g
  • 2 jajka
  • 1 cukinia – 300 g
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól – szczypta
  • olej roślinny (do posmarowania gofrownicy)

Przygotowanie

  1. Cukinię dokładnie umyj, odetnij końce i zetrzyj na tarce. Odciśnij nadmiar soku, np. przy pomocy sitka.
  2. Do miski wbij jajka i dodaj pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Ciasto wylewaj porcjami na rozgrzaną gofrownicę posmarowaną odrobiną oleju (np. przy pomocy pędzelka). Piecz przez ok. 4‒5 minut, aż gofry się zarumienią.
  4. Podawaj z jogurtem lub serkiem naturalnym i warzywami.
#

Powrót do strony z przepisami Marty Miśkiewicz