Ciasteczka zbożowe ze śliwkami

Przepis Joanna Brodzickiej – autorki bloga Wkawiarence.pl, Ambasadorki kampanii „Jedz owoce i warzywa””

ciasteczka zbożowe ze śliwkami

Głównym składnikiem ciasteczek są płatki owsiane i śliwki. Są zdrowe i idealne na drugie śniadanie do szkoły i do pracy. Są miękkie i bardzo apetyczne. Przygotowuje się je niemal błyskawicznie i nie potrzebujemy niczego oprócz 2 misek i dużej łyżki. Można zaangażować dzieci do pomocy podczas wykładania gotowego ciasta na blasze piekarnika, co spowoduje, że będą im jeszcze bardziej smakować. Ciasteczka są o tyle zdrową i wdzięczną przekąską, że śmiało możemy je zabrać ze sobą na wycieczkę do śniadaniówki i chrupać całą rodzinką, kiedy tylko poczujemy na to chęć. Wspaniale smakują do kawy.

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g mąki owsianej (którą możemy sami przygotować, wsypując do kielicha blendera płatki owsiane), opcjonalnie możemy oczywiście użyć mąki pszennej
  • 12 śliwek węgierek
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • 3 duże łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Do jednej miski wsypujemy składniki suche: płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, a do drugiej miski składniki mokre: miód, masło, jajko. Po wymieszaniu łączymy razem zawartość z obydwóch misek i dokładamy pokrojone w kostkę śliwki węgierki. Nagrzewamy piekarnik na 180 st. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto, formując mini placuszki. Gotowe ciasteczka wkładamy do piekarnika na ok. 12 min.

#

Powrót do pozostałych przepisów