Pieczone rzodkiewki

Przepis Magdy Kogut-Wałęckiej – autorki bloga Szczesliva.pl, Ambasadorki kampanii „Jedz owoce i warzywa”

Pieczone rzodkiewki

Pieczone rzodkiewki to idealny dodatek do kanapek, sałatek i świetna przekąska szczególnie wtedy, gdy nasze dzieci mają trudność, by jeść świeże rzodkiewki i są one dla nich za ostre w smaku. Od kilku tygodni widuję już je na targu u moich ulubionych pań gospodyń. Są przepyszne zarówno na surowo, jak i pieczone.
 

Do zrobienia zapiekanych rzodkiewek potrzebujecie:

  • pęczek rzodkiewek
  • olej rzepakowy
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, pietruszka.

Sposób przygotowania:

  1. Umyte rzodkiewki kroję wzdłuż na pół.
  2. Mieszam z dwiema łyżkami oliwy i przypraw – tę czynność koniecznie zostawcie dla Waszych najmłodszych – oni przecież uwielbiają mieszanie i łączenie składników. To nic, że czasami połowa wyleci poza miseczkę – a ile przy tym frajdy!
  3. Rozkładam je na papierze do pieczenia.
  4. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
  5. Piekę 30-40 minut, w połowie pieczenia potrząsam blachą, aby zarumieniły się z innych stron.

I gotowe! Smacznego

#

Powrót do pozostałych przepisów