Pieczone rzodkiewki to idealny dodatek do kanapek, sałatek i świetna przekąska szczególnie wtedy, gdy nasze dzieci mają trudność, by jeść świeże rzodkiewki i są one dla nich za ostre w smaku. Od kilku tygodni widuję już je na targu u moich ulubionych pań gospodyń. Są przepyszne zarówno na surowo, jak i pieczone.
Do zrobienia zapiekanych rzodkiewek potrzebujecie:
- pęczek rzodkiewek
- olej rzepakowy
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, pietruszka.
Sposób przygotowania:
- Umyte rzodkiewki kroję wzdłuż na pół.
- Mieszam z dwiema łyżkami oliwy i przypraw – tę czynność koniecznie zostawcie dla Waszych najmłodszych – oni przecież uwielbiają mieszanie i łączenie składników. To nic, że czasami połowa wyleci poza miseczkę – a ile przy tym frajdy!
- Rozkładam je na papierze do pieczenia.
- Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
- Piekę 30-40 minut, w połowie pieczenia potrząsam blachą, aby zarumieniły się z innych stron.
I gotowe! Smacznego