Szpinakowe muffiny z malinami

Przepis Joanny Anger i Anny Piszczek – autorek bloga Alaantkoweblw.pl, Ambasadorek kampanii „Jedz owoce i warzywa”

Składniki:

  • 2 garści liści szpinaku
  • 1 ½ szklanka mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • ½ szklanka oleju rzepakowego
  • 1 słodkie jabłko
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 12 malin

Sposób przygotowania:

Piekarnik nastaw na 180°C z termoobiegiem. Przygotuj 12 foremek na muffiny.
Jabłko obierz i zetrzyj na tarce, przełóż do miski. Dodaj jajka, olej, miód i szpinak, a następnie zblenduj na papkę.
Mąkę przesiej przez sito i przesyp do mokrych składników. Dodaj również proszek do pieczenia i sodę. Całość wymieszaj łyżką. Napełnij foremki ciastem do ⅔ wysokości. Na środek każdej babeczki ułóż malinę i wciśnij ją do środka. Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika i piecz 18 minut na środkowym poziomie. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.

#

Powrót do pozostałych przepisów