Składniki:
- 2 garści liści szpinaku
- 1 ½ szklanka mąki orkiszowej
- 2 jajka
- ½ szklanka oleju rzepakowego
- 1 słodkie jabłko
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 12 malin
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastaw na 180°C z termoobiegiem. Przygotuj 12 foremek na muffiny.
Jabłko obierz i zetrzyj na tarce, przełóż do miski. Dodaj jajka, olej, miód i szpinak, a następnie zblenduj na papkę.
Mąkę przesiej przez sito i przesyp do mokrych składników. Dodaj również proszek do pieczenia i sodę. Całość wymieszaj łyżką. Napełnij foremki ciastem do ⅔ wysokości. Na środek każdej babeczki ułóż malinę i wciśnij ją do środka. Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika i piecz 18 minut na środkowym poziomie. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.