Makaron z sosem cukiniowym i kurczakiem

Przepis Joanny Anger i Anny Piszczek – autorek bloga Alaantkoweblw.pl
makaron z sosem cukiniowym

Obiad to ważny posiłek i warto przygotować go tak, by zawierał wachlarz wartości, ale jednocześnie był smaczny i atrakcyjny dla dziecka. Dzieci lubią makarony, a gdy dodamy do nich mięso i zdrową cukinię, zapewnimy dziecku dawkę potasu, magnezu, żelaza i sporo witamin.

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 200 g ulubionego makaronu pełnoziarnistego, np. świderki
  • 1 duża cukinia
  • 2-3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki śmietanki słodkiej 30%
  • ½ szklanki wody
  • 200 g piersi z kurczaka
  • ⅓ łyżeczki oregano suszonego
  • ⅓ łyżeczki bazylii
  • szczypta soli i pieprzu
  • olej rzepakowy
  • opcjonalnie: 2 gałązki natki pietruszki

Cukinię obierz i pokrój w kostkę lub na talarki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i połóż kawałki cukinii. Szalotkę drobno posiekaj i również dodaj. Wymieszaj warzywa i zacznij podsmażać, uważając, by cebula nie przypaliła się. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do warzyw, wymieszaj i przykryj całość. Duś na małym ogniu, aż do momentu, gdy cukinia zmięknie. Zalej warzywa wodą i śmietaną, przelej do kielicha blendera i zmiksuj na gładki sos.
W tym czasie ugotuj ulubiony makaron do miękkości. Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę, posyp oregano, bazylią i oprósz solą i pieprzem. Na małej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i przełóż kurczaka. Podsmażaj tylko do momentu, aż mięso zetnie się i zrumieni.
Ugotowany makaron odcedź i wymieszaj z sosem i kurczakiem. Przełóż gotowe danie na talerze i posyp posiekaną natką pietruszki.

#

Powrót do strony z przepisami Joanny Anger i Anny Piszczek