Pieczone kotlety z buraka i kaszy

Przepis Joanny Anger i Anny Piszczek – autorek bloga Alaantkoweblw.pl
Kotlety buraczane

Te kotlety są nie tylko bardzo smaczne i zdrowe, ale też apetycznie wyglądają. Łączenie kaszy z warzywami to świetny sposób na podanie porcji warzyw, w tym przypadku wartościowego buraka oraz węglowodanów potrzebnych dziecku po treningu. Kasza jaglana zawiera m.in. magnez, fosfor, mangan, wapń, żelazo, cynk. Występując w parze z burakiem, jajkami, słonecznikiem i natką pietruszki, mówimy już o naprawdę mocnym połączeniu energetycznych składników.

Ilość: 12 sztuk

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 2 średnie, ugotowane buraki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki np. orkiszowej
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki słonecznika łuskanego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • olej rzepakowy do pieczenia

Kaszę jaglaną wypłucz gorącą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody i przesyp do wrzącej wody surową kaszę. Gotuj pod przykryciem 20 minut na małym ogniu. Odcedź i przelej zimną wodą. Przesyp do miski.
Piekarnik nastaw na 180 st. z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Ugotowane buraki obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż do miski. Dodaj olej, rozbełtane jajka, płatki owsiane, słonecznik. Cebulę i czosnek obierz. Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę drobno posiekaj. Dodaj do kaszy. Natkę pietruszki posiekaj, wsyp do pozostałych składników. Wymieszaj całość dokładnie, na końcu dodając mąkę. Masa powinna być zwarta. Nabieraj w dłonie farsz i formuj małe kotlety. Układaj je na blasze w odstępach. Piecz na środkowym poziomie piekarnika 30 minut, w połowie pieczenia przewracając na drugą stronę. Po upieczeniu przełóż na talerz.
Rada: buraki gotują się bardzo długo, skorzystaj z tych, które możesz kupić w dużych sklepach spożywczych w próżniowym opakowaniu. Są już ugotowane i gotowe do spożycia. Zaoszczędzisz czas.

#

Powrót do strony z przepisami Joanny Anger i Anny Piszczek